του ΗΛΙΑ Σταύρου, Ψυχιάτρου

Μπορεί ποτέ ένας κοινωνικά αναίσθητος πολιτικός (κος Μητσοτάκης) που έχει απολύσει σε μια νύχτα με την υπογραφή του 15.000 δημοσίους υπάλληλους (καθαρίστριες, σχολικούς φυλακές, δημοτικούς αστυνομικούς κ.α.) υπακούοντας στις εντολές του 2ου μνημονίου, να δηλώνει την ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά θέματα και δεν το διαπραγματεύεται κιόλας?

   Σας καλώ να δείτε τις φωτογραφίες στον τοπικό Τύπο, το πραγματικό του είδωλο, κοιτάζοντας στις 2 πρώτες σειρές της εκδήλωσης της ΝΟΔΕ Τρικάλων όπου συνωστίζονται περιφερειακοί και τοπικοί «βλαχοδήμαρχοι» νυν και πρώην, γνωστοί όλοι τους για την οικολογικής τους ευαισθησία.

   Οι καιροί είναι δύσκολοι, όχι μόνο για τη Μεσοχώρα και τον Αχελώο. Έχουμε βάρβαρη περιβαλλοντική καταστροφή σε βουνοκορφές από τον Γράμμο μέχρι την Αθήνα, με τις ανεμογεννήτριες (Α/Γ) και στους κάμπους με τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β). Δείτε πάλι στο τοπικό τύπο, εικόνες από την καταστροφή του όρους Κασιδιάρη στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας και τα Φ/Β στα Μεγάλα Καλύβια, σε χώρο 820 στρέμματα, ίση περίπου με 1 τ.χλμ., δεν ξέρω αν το χωριό είναι τόση έκταση.

   Στις 16/12/19 έληξε η διαβούλευση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, δηλαδή χωρίς σχεδιασμό μέχρι τώρα, αδειοδοτούσαν βουνοκορφές και Υδροηλεκτρικά (ΥΗΕ) σε προστατευόμενες περιοχές Natura (αδειοδότησαν για ΥΗΕ φέτος και το τελευταίο ελεύθερο κομμάτι του Αχελώου, υπέρ της ΤΕΡΝΑ στη θέση Αυλάκι που με την κατασκευή του θα καταστραφεί και η λεγομένη κοιλάδα του Αχελώου, οπότε ο Αχελώος πια καθίσταται νεκρό ποτάμι και φωτοβολταικά σε γη υψηλής παραγωγικότητας (καλλιεργήσιμη γη) ακόμα και προ 10ετιας χωρίς να έχει σχεδιάσει η χώρα πόση ενέργεια χρειάζεται και από ποιες πήγες, αλλά αδειοδοτούσε ότι της ζητήσουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, γεγονός που δεν γίνεται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

   Ήδη, η αντίσταση των τοπικών δημάρχων και των κατοίκων για την σωτήρια των Αγράφων από τις Α/Γ γιγαντώνεται και έχει αρχίσει και η αντίσταση του Ασπροποτάμου κατά των Α/Γ. Αν τις αφήσουμε να τοποθετηθούν δεν θα υπάρχει βουνοκορφή από όπου να κοιτάς χωρίς να βλέπεις Α/Γ.

   Κανείς λογικός άνθρωπος δεν είναι ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά λαμβάνοντας πρώτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και με εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψιν πρώτα το συμφέρον της φύσης και μετά του ανθρώπου, για τα ποσοστά των Φ/Β, των Α/Γ, των ΥΗΕ και των άλλων ΑΠΕ και όχι όπου και ό,τι θέλουν οι επιχειρηματίες.

   Τελικώς για να μπορούμε να συζητήσουμε για τη διάσωση της Μεσοχώρας, του Αχελώου και των γύρω περιοχών θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας αυτό που έλεγαν οι πρόγονοί μας΄ για να έχεις γνώμη πρέπει να έχεις και τη γνώση, για να γίνει αυτό, θέλει να αφιερώσει κάνεις χρόνο για ενημέρωση τουλάχιστον όσο αφιερώνει για το παίξιμο τυχερών παιγνίων, ποδόσφαιρο, κυνήγι, τσιπουρομεζέδες κτλ. και να βγάλει και τις παρωπίδες, διαφορετικά όλα θα είναι συζήτηση επιπέδου καφενείου.

   Οι «λίγοι» Μεσοχωρίτες όπως λέει ο φίλος μου Χρήστος Βλάχος, η αγάπη για το χωριό μας και η συνέχιση της ύπαρξης του δεν διαπραγματεύονται με κανέναν αντάλλαγμα.

   Εμείς οι «λίγοι» Μεσοχωρίτες, απαντάμε στους «μηδίσαντες» με τα λόγια του ποιητή

   «Μη καρτεράτε να λυγίσουμε, μήτε για μια στιγμή, μηδ’ όσο στη κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι έχουμε τη ζωή –(Μεσοχώρα) πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει»

ΗΛΙΑΣ Σταύρος - Ψυχίατρος

Τυχαίες εικόνες

papadimitriou.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im3.jpg