Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησα μια έρευνα για τα "γενεαλογικά δέντρα"  της Μεσοχώρας.  Σήμερα νομίζω ότι έφτασα σε ένα ικανοποιητικό σημεία έχοντας ταυτοποιήσει εκατοντάδες πρόσωπα που έζησαν [κάποιοι ζουν] και δημιούργησαν στη Μεσοχώρα. Βέβαια από μια τέτοια έρευνα πάντα κάτι θα έχει ξεφύγει, κάτι θα θέλει περαιτέρω έρευνα.
Αφορμή για την ιδέα στάθηκε το γεγονός της πυρπόλησης της Μεσοχώρας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1943. Τότε καταστράφηκε και το αρχείο της Κοινότητας. Επίσημο δημοτολόγιο συντάχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Όμως κατά τις εγγραφές, πρόσωπα που δεν ζούσαν ή δεν άφησαν απογόνους δεν καταγράφηκαν καθόλου. Μόνο από  δευτερεύουσες πηγές [προφορικές μαρτυρίες, στρατολογικοί κατάλογοι, στρατολογικά μητρώα κ.α.] αναζητήθηκαν σχετικά στοιχεία.
   Συνολικά τα καταγεγραμμένα γένη ξεπερνούν τα 60, ενώ κάποια από αυτά διασπάστηκαν με διαφορετικά επώνυμα [π.χ. Χαλιμούρδας σε Βαρελογιάννης και σε Κόρακας , Τσιάντας σε Κόκκαλης ]. Αριθμητικά [αυτή τη στιγμή] έχουν ταυτοποιηθεί  περίπου 2.000 πρόσωπα γεννηθέντα πριν το 1940, ενώ αρκετά της ίδιας περιόδου ερευνώνται.

Μια τέτοια εργασία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τόσα βαθιά και έγκυρα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του ΗΛΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, πρώην γραμματέα της Κοινότητας. Η δυνατή του μνήμη, η αφηγηματική ευχέρεια αλλά κυρίως η απαράμιλλη θέληση για τη σύνταξη ενός γενεαλογικού κώδικα είναι καθοριστική για την παραπάνω έρευνα. Επίσης πολύτιμο αρχειακό υλικό μου διέθεσε και ο αγαπητός φίλος [και δεινός ερευνητής] από τη Φιλύρα ΜΠΡΕΝΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ.

Ένα περιορισμένο απόσπασμα, δείγμα αυτής της έρευνας δημοσιεύεται παρακάτω [σε πρώτη δημοσιεύσιμη επεξεργασία] και αφορά τη γενιά των ΚΑΛΑΝΤΖΑΙΩΝ.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν ή να συζητήσουμε για την παραπάνω έρευνα με ευχαρίστηση θα συζητούσα μαζί τους και θα αντάλλασσα πληροφορίες. [ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ]

[για καλύτερη απεικόνιση, αποθηκεύετε την εικόνα τοπικά και ανοίξτε την ]

Τυχαίες εικόνες

papadimitriou.jpg

Πεταλούδες στο χωριό

im2.jpg